Öğrenci yaş seviyeleri okullar arasında farklılık gösterse de artık tüm okullarda kodlama eğitimi veriliyor. Kodlama eğitimi verirken amacımız aynı olmasına rağmen öğrencilerin bireysel farklılıklarını göz önünde bulundurduğumuzda kodlama eğitimi verilebilecek birçok platform ortaya çıkıyor.
Bende bu yazımda platform farklılıklarını ve seviye farklılıklarını göz önüne alarak anaokulundan liseye öğrencilere kodlama eğitimi verilebilecek platform ve dillerden bahsedeceğim.
Platform farklılığı ve seviye farklılığından önce ilk düşünülmesi gereken adım; öğrenciye vereceğiniz kodlama eğitimi nasıl olacak. Yeni model sürükle bırak yöntemi mı? Yoksa satır satır kod yazarak mı?
İşte bu ayrımdan sonra platformlar devreye giriyor. Burada size önerim satır satır kod yazmak artık geçmişte kaldı. Yeni dünya da sürükle bırak yaparak birçok işlemi yapabiliyorsunuz ve çok daha gelişmiş halini yapabileceksiniz. Bu nedenle sürükle bırak metodu ile çalışan platformlara yönelmenizde kesinlikle fayda var.
Kodlama Eğitimi verilecek seviye ve platformlar;
Seviye: Anaokulu
Anaokulu kodlama eğitiminde Scratch JR ve Code.org ‘u kullanabilirsiniz. Scratch JR şu an için yalnızca iPadde çalışıyor. Fakat Code.ORG bir internet sitesi olmasından dolayı tüm platformlardan ulaşabilirsiniz.
Kodable ‘ın ilk iki periyodunu anaokulunda da kullanabilirsiniz. Fakat sonraki seviyeler anaokulu için zor olacaktır.
Seviye: İlkokul
İlkokulu aslında eğer birinci sınıftan itibaren eğitime başladığımızı düşünürsek ilk iki ve son iki yıl olmak üzere ikiye ayırabiliriniz. Ama ilk defa başlangıç yapacaksanız öğrencilerinizin seviyesini düşünerek üçüncü sınıftaki öğrenciye birinci sınıftaki içeriği uygulamanız daha doğru olacaktır.
Eğer anaokulunda kodlama eğitimi yapmadıysanız veya Scracth JR ‘a başlamadıysanızilkokul kodlama eğitimi içinde Scratch JR ‘ı kullanabilirsiniz. Code.org ‘da kodlama eğitimi seviye seviye olduğu için code.org ortaokul dahil olmak üzere ortaokula kadar tüm seviyeler için kullanılabilir bir platformdur. Bu nedenle öğrencilerinizin durumunu göz önünde bulundurarak öğrencilerinize uygun etkinlikleri yapabilrsiniz.
ilkokulda kodlama eğitimine giriş için scratch ve scratch JR ‘dan haricen kodable ve play code monkey ‘i de kullanabilirsiniz.
Kodable ‘da öğrencileriniz sizin oluşturduğunuz sınıfa giriş yaparak çalışıyor bu sayede öğrencilerinizi de takip edebilirsiniz.
Kodable’ın tüm platformlarda çalışması da bir diğer olumlu tarafı olarak göz önüne çıkıyor.
PlayCodeMonkey ‘de ise maymun ‘u satır satır kod yazma mantığı ile muza götürmeniz gerekiyor. Satır satır kod yazma mantığını anlatmak için kolay bir yöntem fakat dil olarak ingilizce olduğunu unutmamak gerek.
Üçüncü ve dördüncü sınıflarda kodlama eğitimi için artık Scratch ‘e giriş yapabilirsiniz.
Seviye: Ortaokul
Ortaokul da kodlama eğitiminde -eğer ilkokulda giriş yapıldıysa- artık vitesi bir adım daha artırmak gerekiyor.
Önerebileceğim birinci model olarak Scratch ile devam edip oyun ve projeler yapabilirsiniz. Yapılan bu projeleri makey makey gibi yardımcı araçlarla zenginleştirebilirsiniz.
Bir diğer model olarak da scratch ile programlanabilir robotları kullanarak robot programlayabilirsiniz.
Üçüncü bir model olarak da scratch ‘den ayrılıp ortaokulda kodlama eğitimine AppInventor ile mobil uygulama yapımı veya Kodu Game Lab ile oyun yapımına geçiş yapılabilirsiniz. Kodu Game Lab ‘de görsel arayüzde nesnel programlamaya giriş olarak oyunlar yapabilirsiniz. Türkçe kod blokları ile kodlama yapmak çok daha basite indirgenmiş durumda.
App Inventor tarayıcıda çalıştığı için tüm platformlarda sorunsuz çalışıyor. Kodu Game Lab ise yalnızca Windows ‘da çalışmaktadır.
Seviye: Lise
İşte lisede kodlama eğitiminde artık özgürlük devreye giriyor ve sınırlar kalkıyor. Eğer siz öğrencinizi buraya kadar kodlama eğitimi ile getirdiyseniz ve o zaten kodlamayı seviyorsa bir alana yönelmiş demektir.
Ama halen mentorluk yapmanız gereken durumlarda;
Kodu Game Lab ve Unity ile oyun yapımı,
App Inventor ile mobil uygulama yapımı,
LabView ile robotik,
Swift ile iOS uygulama yapımı,
C# ile masaüstü uygulama yapımı veya
Php veya Asp.Net ile web uygulaması yapımı ders içeriklerinde işlenebilir.
Önemli: Kodlama eğitimine girmeden önce öğrencilere tam anlamıyla değinilerek algoritma eğitimi verilmesi gerekmektedir. Algoritma eğitimi kesinlikle atlanmamalı çünkü önemli olan kodlamanın nasıl yapıldığı değil bunun öncesinde yapmanız gereken işlemleri zihnen canlandırabilmeniz. Öğrenciler kafasında programın adımlarını doğru canlandırdığı sürece yapmak sadece fareyi ve klavyeyi eline almasına bakacaktır!
Kaynak: Ferdi Battal – http://www.kodlamaker.com/kodlama-egitimi/