Plickers Nedir?

Plickers ile test çözmek daha eğlenceli ve dersler daha heyecanlı!..

0
13939

Geçtiğimiz yıl katıldığım eğitim teknolojileri konferanslarında sıkça rastladığım bir uygulamayı ele alacağım bu yazıda, “Plickers”. Plickers en kısa tanımıyla soru-test çözmeyi eğlenceli hale getiren, öğrencileri stresten uzaklaştıran bir uygulama diyebiliriz. İlkokul seviyesine uygun bir uygulama olmakla birlite teknolojik açıdan da sizi çok zorlamayacak, öğretmenlerin ve öğrencilerin kolayca adapte olabileceği bir uygulamadır.

Biraz detaya girersek klasik testlerde ve sınavlardan hoşlanmayan, sıkılan öğrenciler için soru çözmeyi eğlenceli hale getirir. Plickers platformu üzerinden sınıflar oluşturulur ve sorular platforma eklenir. Plickers platformu her öğrenci ayrı bir QR kod oluşturur.Bu QR kodlar yazıcıdan çıktı alınarak öğrencilere dağıtılır. Sorular tahtaya yansıtılır, öğrenciye zaman verilir ve doğru cevabı QR kodun ilgili kısmını üste getirecek şekilde kaldırması istenir. Öğretmenimiz kendi mobil cihazından plickers uygulaması ile kamerasını açarak cevaplara doğru telefonunu yöneltir. Plickers öğrencilerin yanıtlarını tarar ve tahtaya cevap veren öğrenciler listeler. Çok fazla mobil aygıt gerekmediğinden uygulaması kolay bir teknolojidir.

uye-olPeki Plickers Nasıl Uygulanır?
Adım adım gidecek olursak, ihtiyacınız olan bir adet akıllı telefon yada tablet (öğretmen için), yazıcı, A4 kağıt, soruları hazırlamak için bir bilgisayar, plickers uygulayacağımız sınıfta bir bilgisayar ve internet. Tüm gereksinimlerimiz bu kadar olmakla birlikte, bazı materyalleri daha kullaşınlı hale getirmek için sonradan bir kaç ekleme daha yapabiliriz.

İlk olarak plickers.com üzerinden siteye üye olalım ve giriş yapalım. Giriş yaptıktan sonra üst kısımda 4 adet menü var;
1. Library, soruların olduğu kısım, tüm sorularınızı burada oluşturuyor ve soruları sınıflara buradan atayabiliyorsunuz.
2. Reports, bu kısımda uyguladığınız testlerin istatistiklerini görebiliyoruz, doğru-yanlış cevaplar,
3. Classes, sınıflar, bu kısımda testleri uygulayacağımız sınıflar ve öğrencilerimiz bulunuyor.
4. Live View, canlı görünüm, sınıfta testi uygularken bu sayfayı açıyoruz.

sinif-gorunumu3. Classes menüsünden başlayalım, buraya girdiğimizde Add new class butonuna basarak yeni bir sınıf ekliyoruz, karşımıza 3 soru çıkıyor, sınıf adı, sınıf yılı, ve test konusu, bir de ek olarak sınıfa bir renk verebiliyoruz, bu renk olayı istastistiklerde sınıf karşılaştırmaları yaparken işimize yarayacak. Sınıfı oluşturduktan sonra boş bir sayfa yanda ise 1-2-3-4… şeklinde kartlar geliyor. “Enter Student Name” kısmına öğrenci adını yazıp enter’a basarak öğrencierli eklemeye başlayabiliriz. her seferinde bir kart oluşarak öğrenciye numara verecek. Sınıf tamamlandığında yandaki resimdeki gibi bir görünüm oluşacak.

Peki sınıfı oluşturduk, soruları nasıl gireceğiz? Plickers’a Soru Ekleme Nasıl Yapılır?

soru-ekleme-3Üst menüden “Library” butonuna basarak soru kütüphanemize giriyoruz. “New Question” butonuna basarak yeni soru ve cevapları ekliyoruz. Gelen pencerede ilk olarak soru tipinizi belirleyiniz. “Multiple Choice” çoktan seçmeli soru oluşturma, “True/False” ise doğru yanlış soru türümüz. Ardından sorumuzu ve cevapları yadanki resimde görüldüğü gibi ekleyebiliriz.

soru-ekleme-2Sorumuzu ekledik ama henüz sınıfımıza atamadık. Eklediğimiz tüm sorular kütüphanede birikir. Hemen sınıfa eklenmez, böylece her sınıfa karma sorular oluşturabilirsiniz yada sıralama değiştirebilirsiniz. Sınıfa soru ekleme için “+Add to Queue” butonuna basıyoruz. Burada yalnızca daha önceden eklediğimiz sınıflar görünüz. Nasıl sınıf eklediğimizi üst kısımda anlatmıştım.

sinifa-soru-atamaSınıfları oluşturduk, öğrencileri ekledik, sınıfa soru atadık, son olarak işimiz kartları çıktı alıp öğrencilere dağıtmak ve soruları tahtaya yansıtmak. Kartlar standart, her sınıf için aynı kartlar çıktı alınacak, ama dağıtılırken hangi öğrenci kaç numara ise o kart ona verilmeli. Kartı yanlış öğrenciye verirseniz, yanlış öğrenciyi değerlendirmiş olursunuz. Kartları çıktı almak için sağ üst köşede “Cards” menüsüne basıyoruz.

kart-olusturmaGelen sayfada “Standart” butonuna basarak kartları oluşturuyoruz, her sayfada 2 kart oluşur ve kartların üzerinde hem numaralara hem de şıklar yazar. Numaralar sınıfı oluşturduğumuzda öğrencimize hangi numara geldiyse o kart verileceğini gösterir. Sınıfa kartları dağıtırız ve soruları tahtaya yansıtırız.

Screenshot_2015-10-21-00-57-35Soruları tahtaya nasıl yansıtabilirim? Nasıl değiştirebilirim?
Bunun için ilk olarak akıllı tahta yada projeksiyonla plickers.com sitesine giriş yapın ve “Live View” butonuna basın. Daha sonra tablet yada akıllı telfonunuza “plickers” uygulamasını kurarak giriş yapın. Giriş yaptığınızda karşınıza sınıflar gelir. Sınıfı seçtiğinizde ise sorular gelir. Hangi soruya tıklarsanız tahtada o soru ve şıklar gelecektir.

Screenshot_2015-10-21-00-57-50Soruyu çözmeleri için öğrencilerinize süre verin, sonra kartlarını doğru şık üste gelecek şekilde kaldırmalarını isteyin ve sizde telefonunuzda kamera simgesine bakarak, telefonunuzun kamerasını öğrencilerin kartlarına yöneltin. Öğrencilerin kartlarını tanındıkça tahtada öğrenci isimlerine mavi tick işaretleri gelecektir ve bu öğrenciler artık kartları indirebilir. Tüm öğrencileri tanıdığında ise telefonunuzdan alttaki tick işaretine basınız ve sonraki soruyu açınız.

Screenshot_2015-10-21-00-57-59Tüm sorular bittikten sonra “Reports” menüsünden detaylı bir şekilde istatistik alabilirsiniz. Lale Bahçesi İlkokulu’nda uyguladığımız plickers haberi ve fotoğraflarına buradan ulaşabilirsiniz.

Soru ve görüşleriniz için yorum ekleyebilir veya [email protected] ‘a mail atabilirsiniz.

soru-gorunumu

Değerlendirme
Teknoloji Kulanımı
7
Öğretmen Adaptasyonu
8
Öğrenci Adaptasyonu
10
Uygulama Kolaylığı
8
Önceki İçerikAbalone Oyunu
Sonraki İçerikClassDojo Nedir?
plickers-nedirPlickers, basit ve kolay bir şekilde, kurumunuzun ve öğretmenlerinizin yeni eğitim teknolojilerine adapte olmasını sağlarken, öğrencilerinizin motivasyonunu artırır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz