Sanal Sunucu Zamanı

0
1350

Bu yazımda kısaca sanal sunucu (bilgisayar) konusuna değineceğim. Kendi bilgisayarınızda nasıl sanal bir bilgisayar oluşturacağımızı ya da ihtiyacımız olduğunda nasıl bir sanal sunucu satın alınacağımıza değinerek bir kaç firma tavsiye edeceğim.

Öncelikle Nedir Bu Sanal Sunucu?
Bir bilgisayarın içinde yeni bir veya birkaç bilgisayar oluşturmaktır. Bu bilgisayarı oluştururken ne kadar işlemci, ram ve harddiske sahip olacağına siz karar veriyorsunuz ve istediğiniz işletim sistemini kurabiliyorsunuz. Yani kullandığınız bilgisayar windows 10 işletim sistemine sahipken, aynı anda bir ubuntu, pardus gibi bir linux ya da windows 7 çalıştırabilirsiniz. Kafa karaşılığı oluşmaması için sanal sunucuları ikiye ayıralım. Birincisi, kendi bilgisayarımızda sanal bir makina oluşturmak, ikincisi uzak bir sunucuda sanal makineler oluşturmak veya sanal sunucu satın almak.

vmware-workstationKendi Bilgisayarımızda Sanal Makine Oluşturmak
Bunun için Vmware Workstation yazılımını bilgisayarınıza kurmanız ve yeni bir sanal makine oluştura basmanız yeterli. Daha sonra size yeni oluşturacağınız bilgisayarınızın özellikleri nasıl olması gerektiğini ve kurmak isteidğiniz işletim sistemini soracak. Vmware Workstation kurulumu ve kullanımı için ilerde daha detaylı bir makale hazırlayacağım.

Sanal Sunucu Satın Almak
Asıl değinmek istediğim konu, kendi bilgisayarımızda oluşturacağımız sanal makinelerden ziyade bir servis sağlayıcıdan sanal sunucu satın almak ve kullanabilmek. Bu sanal sunucular ile neler yapabilirize değinirisek, bir çok websitesini barındırabiliriz, kendi VPN sunucumuzu (hotspot, zenmate gibi) oluşturabilir, kendimize ait bir dosya paylaşım ağı (google drive, one drive, dropbox gibi) kurabiliriz. Tabi bundan çok daha fazlasını yapmak mümkün, bu sanal sunucularda istediğiniz yazılımları kurabilir kaldırabilir, tekrar sunucuyu yapılandırabilirsiniz.

time4vpsSanal Sunucu Nasıl ve Nereden Satın Alınır?
İnternette sanal sunucu satın almak istediğinizde VDS ve VPS diye iki farklı kavramla karşılaşırsınız. Kısaca, VDS Sunucularda her makinenin işletim sistemi ve donanımı birbirinden bağımsızdır, yani 3 tane sanal sunucu oluşturduğunuzu düşünün, her birine farklı işletim sistemi kurabilir, kaynaklarını (CPU, RAM, HDD) dilediğiniz gibi yapılandırabilirisiniz. VPS Sunucularda ise işletim sistemi tektir. Ancak kaynaklar birbirinden bağımsızdır, yani her kullanıcıya farklı ram, cpu, hdd kullanımı sağlayabilirken aynı işletim sistemini kullanırsınız.

yoncuGenel olarak piyasada VDS Sunucu satılmaktadır ve tercihinizin bu yönde olmasını tavsiye ederim. Türkiyede bu hizmeti satın alabileceğiniz Radore, Sadece Hosting, sunucu.com.tr, Natro, Markum, İsim Tescil, İHS, Yöncü gibi firmalar mevcut. Yurtdışında ise, Amazon, OVH, LeaseWeb, UAB Interneto Vizija gibi birçok firma bulabilirsiniz. Ancak fiyat, performans, destek, ödeme seçenekleri ve yönetim paneli gibi kriterleri göz önüne aldığımızda Türkiye’de yoncu.com, yurtdışında ise UAB’nin time4vps.eu sitelerini tavsiye edeceğim. Her iki firmada kurumsal, satın aldığınız ürünlere fatura kesiyor, 7/24 destekleri mevcut, yönetim panelleri sayesinde her işlemi kendiniz yapabiliyorsunuz.

Yurtdışı ve yurtiçi sunucu tercihi ise kullanım alanınıza göre belirlemeniz gereken bir konu. Eğer web siteler, dosya barındırma gibi alanlarda kullanacaksanız Türkiye lokasyonu erişim ve hız açısından daha mantıklıdır. Ancak hotspot, zenmate gibi VPN kurmak istiyorsanız, yurtdışı lokasyon daha mantıklıdır. Örneğin satın aldığınız sunucuya Ubuntu kurduktan sonra openVPN eklentisiyle tamamen size özel bir VPN’e sahip olabilirsiniz. Yeni kullanıcılar oluşturarak, telefon, tablet, bilgisayarınızdan VPN üzerinden tüm engelleri aşabilirsiniz. Bazı yazılımların nasıl kurulup yönetebileceğinizle ilgili makaleleler.

Web Server Nasıl Kurulur?
NextCloud (Dosya Paylaşım Sistemi) Server Nasıl Kurulur?
OpenVPN Nasıl Kurulur?
VMware Workstation Nasıl Kurulur?

Önceki İçerikVektör Nedir?
Sonraki İçerikBill Gates Geleceğin Mesleklerini Açıkladı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz