Her ne kadar adına kodlama dense de, bu derste özellikle okul öncesi, ilkokul ve ortaokul öğrencilerine vereceğimiz şey bir algoritma eğitimidir. Tabi ki öğrenciler algoritmayı çözerken, farklı mantıksal sınamalardan geçerken, birtakım kodlarda öğrenecekler, bazı yazılım dillerine de aşina olacaklar.
Öncelikle tablet ya da bilgisayarla bu derslere başlayacak ve devam ettirecek arkadaşlara tavsiyem, mutlaka okulunuzun altyapısının yeterli olup olmadığını araştırınız. Aynı anda 20-30 bilgisayar ya da tableti evde kullandığınız modem ya da access pointlerle internete bağlayamazsınız. Ne gibi gereksinimler ve ihtiyaçlar olduğunu öğrenmek için bu makaleyi okuyabilirsiniz.
Aynı anda tüm sınıfı interneti bağlayabildiyseniz, kodlamaya başlayabiliriz. Tabi derse başlamadan önce sizin de önemli bir hazırlık sürecinde geçmeniz gerekiyor. İlk olarak code.org ile başlayalım. code.org sitesine giriş yaptıktan sonra soldaki resimdeki gibi Giriş > Kaydol adımlarını takip ediniz ve öğretmen olarak sisteme kayıt olunuz.
Daha sonra giriş yaptıktan sonra, “Öğrenci hesapları ve ilerleme” kısmına tıklayarak “Yeni bölüm” butonuna basınız. Burada “Yeni bölüm” olarak adlandırlan şey aslında yeni bir sınıf oluşturmanız içinidir. Tıkladıntan sonra “Bölüm ismi” yazan yere sınıf adını yazınız. Ardında “Oturum açma türü” olarak yazan kısımda 3 seçenek göreceksiniz. Bu kısım öğrencilerimizin code.org nasıl üye olup nasıl şifre gireceğiyle ilgili. Eğer öğrencileriniz okul öncesi ya da 1-2. sınıf öğrencileriyse doğal olarak kullanıcı adı ve şifre yazmakta zorlanacaklar. Bunun yerine öğrencilerimiz sisteme giriş yaparken, bir listeden adlarını seçerek ardından resim seçerek giriş yapabilirler. O zaman bu kısmı “picture” olarak seçebiliriz. Eğer öğrencileriniz büyük yaş grubu ise bu kısmı email seçebilir, öğrencilerinizin email adresi ile kayıt olmasını sağlayabilirsiniz. Kurs kısmında ise “CS Fundemantal > Course 1” seçebilirsiniz. Bu öğrencinin hangi seviyeden başlayacağını belirler. En baştan başlaması için bunu seçiniz.
Eğer picture yada word seçerseniz öğrencileri sisteme sizin eklemeniz gerekecek. Bu durumda “Kaydet” butonuna bastıktan sonra “Öğrencileri yönet” kısmına basarak öğrencileri ekleyebiliriz. Eğer bir listeniz varsa, “Birden fazla öğrenci ekle” butonuna basarak tüm öğrencileri aynı anda ekleyebilirsiniz. Öğrencileri ekledikten sonra listede görebilir, daha sonra bilgilerini düzenleyebilir, giriş şifresi(resim) değiştirebilirsiniz. Yandaki resimde 3
adımda öğrenci bilgileri ve nasıl giriş yapacakları hakkında göstereceğim. 1. adımda öğrencinin giriş yaparken kullanacı şifre(resim) var, 2. adımda öğrencinin girmesi gereken URL var. Bu sınıftaki tüm öğrenciler giriş yaparken bu adrese giriş yapmalıdır. 3. adımda ise, bu adres ve şifreleri öğrencilere verebilmeniz oluşturacağınız kartlar var. 3. adımdaki linke tıklayarak tüm öğrencileriniz için sistem size kartlar oluşturacaktır. Bunları çıktı alarak öğrencilere dağıtabilirsiniz. Böylece öğrenciler nereye gireceklerini, şifrelerini kartlardan bakarak görebilirler.
Öğrencilerimiz kartlarını aldıktan sonra giriş yaparak Ders 1 ‘den başlayabilirler. İlk ders kolay gelecektir, sürükleme, yap boz, labirent gibi sahnelerde ilerleyecekler. Dilerseniz “İlerleme durumuna” gelerek öğrencilerinizi hangi sahnede kaçıncı adımda olduğunu görebilirsiniz. Hangi adımları atlayıp atlamadığını, hatalı ya da eksik yaptığını görebilir, o adımlara göz atabilirsiniz.
Ayrıca öğrencileriniz 1 ders bitirdiğinde “Öğrenci hesapları ve ilerleme” sayfasından “Print Certifitaces” e tıklayarak o ders için öğrencinin adına sertifika yazdırabilirsiniz. Böylece öğrencileriniz o ders sonunda bir ödül sahibi olarak bir sonraki ders ve sertifika için daha heyecanlı olacaklardır.
Oyun ve sahneler hakkında detaylı bilgi almak için şu makaleyi okuyabilirsiniz.